Wat je moet weten over hyperlinken en embedden

Door GeenStijl versus Playboy is het belang van bescherming op internet erkend.

Hyperlink
Een hyperlink is een link op een webpagina naar een andere webpagina of een document. Het is toegestaan om op de eigen website een hyperlink te plaatsen naar een door de auteursrechthebbende geplaatst beschermd werk op een andere website, wanneer die website van de auteursrechthebbende vrij toegankelijk is voor het publiek. Datzelfde geldt voor embedded links naar die vrij toegankelijke website.

Met andere woorden hyperlinken naar een publiek toegankelijke website mag, behalve in bijzondere gevallen:
• hyperlinken naar een website voor abonnees mag niet.
• hyperlinken mag niet bij het bereiken van een nieuw publiek.
• naar een onrechtmatige publicaties linken.

En wat als je linkt naar een website van een auteursrechtelijk werk die de rechthebbende er niet zelf op heeft gezet? Een belangrijke zaak hierin is Playboy versus GeenStijl waar het Europees Hof voorlopig het advies heeft gegeven dat een website naar een auteursrechtelijk beschermd materiaal mag linken, ook als de rechthebbende het materiaal niet op het voor het publiek openbare internet heeft gezet.

Waar het in de zaak GeenStijl om ging is dat GeenStijl op zijn weblog een link had geplaatst van een Australische fotowebsite die gelekte foto’s van Britt Dekker uit de Playboy had gepubliceerd in 2012, voordat de editie van Playboy met Britt uitkwam.
Het advies van het Europees Hof in april dit jaar is dat dit niet strafbaar is. Volgens het Hof stond het originele artikel al online, en met de link zelf wordt geen nieuw publiek bereikt. Het advies en de uiteindelijke uitspraak van het Europees Hof zijn belangrijk voor toekomstige uitspraken. De definitieve uitspraak van het Hof wordt binnen enkele maanden verwacht.

Embedden
Embedded links zijn ook hyperlinks maar tonen content die op een andere site staan, op de eigen site. Als je iets embed van een andere website, op je eigen website, laat je een stukje van die andere website zien op je eigen website, zonder de content te verplaatsen, dus vindt er geen download en daarna upload plaats. Je gebruikt wel een link maar je kunt direct de inhoud van de link al zien. Dit is dus iets anders dan hyperlinken, waar je wel eerst op de link moet gaan staan om de content te kunnen zien.

Wat mag wel bij embedden:
• alle content embedden die openbaar is, als het maar binnen de EU is.
• illegale content embedden: Dit klinkt mischien gek maar embedden zelf is geen auteursrechtelijke handeling. Dus je mag illegale content embedden. De auteursrechthebbende moet de persoon die de content onrechtmatig openbaar heeft gemaakt zelf aanspreken.

Maar let op! Je mag niet:
• commerciële content embedden, die niet uit de EU afkomstig is (afhankelijk van rechtsregel van dat land).
• content embedden die niet volledig openbaar is. Als je bijvoorbeeld eerst via een wachtwoord op een site kan komen of dat er een bepaalde veiligheidscode op de site zit.
• content verveelvoudigen, dus downloaden en vervolgens weer uploaden.
• werken wijzigen.

Weet je niet zeker of iets wel of niet mag, vraag het de Unburden juristen. Wij helpen je graag.

Claudia Beishuizen