V&D je de afgrond in of beheers je de kunst van improvisatie?

“Belangrijk is dat het heel spannend is”, vertelt de oprichter van het theatergezelschap Nachtgasten aan het publiek. “Door de spanning ontstaat optimale concentratie en gaan al je zintuigen op volle toeren werken. Je bent alert en flexibel, je luistert goed en je vult elkaar aan.”

Nachtgasten doet het engste spelletje dat er voor een acteur bestaat: met niets het toneel op komen en dan gaan spelen. Maar er wordt gestart met een instructie. Het publiek zit bij deze briefing aan het begin van de voorstelling: zij horen het basisverhaal en de verschillende rollen met hun 5 geheimen. Iedere acteur krijgt afzonderlijk zijn stuk te horen. Zo kent alleen het publiek het hele verhaal. Eén van de spelregels is dat alle geheimen moeten uitkomen. Alles ontstaat ter plekke. Dit improvisatie toneel vraagt om zelfvertrouwen en grote kwaliteit van de acteurs. Als publiek luister je ook anders en wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld: je weet wel het verhaal, maar hoe gaat dit er uitkomen? Het is absoluut een aanrader voor een avondje uit. Vooral omdat je er zelf ook weer van leert.

Want eigenlijk is de methodiek van Nachtgasten precies hoe ondernemerschap in deze transformatietijd werkt. Staan jouw zintuigen op die manier open? Zijn jouw talenten zo goed dat je kan improviseren? Om in deze tijd goed op koers te blijven en waardevol te groeien, is immers alertheid geboden en moet je flexibel zijn. Voor wie deze transformatie niet als spannend voelt, afdoet met ‘niet voor mij’ of het zelfs nog ontkent, V&Dt lekker de afgrond in.

Improviseren lijkt ‘vanuit de losse pols’, maar dat is natuurlijk niet zo. Bij goed improviseren komt alles bij elkaar. Het vraagt allereerst om een positieve grondhouding: ben je nieuwsgierig, denk je in oplossingen, sta je open? Ervaring, kennis over je vakgebied, een flinke dosis creativiteit en het kunnen denken in oplossingen: het zijn allemaal ingrediënten. En hoe werkt dat in je team? Wie neemt wanneer de leiding? Hoe werk je samen? Kun je met bijna niets waarde creëren, zoals een nest van afval? Heerst er een durfallerige mentaliteit, waarbij je mag vertrouwen dat je fouten worden opgevangen door het team? Want wie geen fouten maakt, maakt doorgaans niets. Als expert vind ik het geweldig om ondernemers en teams uit te dagen en te ontwikkelen in het creatieve denkvermogen en het improvisatietalent.

Het is dan heel geruststellend en handig als de basis, zeg je backoffice, op orde en geregeld is. Dan hoef je je daar geen zorgen over te maken. Je hebt tenslotte al je concentratie nodig voor het spel. Zou jouw team een ‘Nachtgasten’ kunnen spelen? En hoe gaat het jezelf af? Teams waar het creatief denk- en doe-vermogen getraind is en goed kunnen improviseren zijn zelfstandiger, pro-actiever, oplossingsgerichter, productiever en effectiever. Dat is wel handig in deze transformatietijd.

Bij Unburden leveren we graag een waardevolle bijdrage aan ondernemers door hen te helpen bij de backoffice. Zodat zij zich kunnen focussen op de business: bezig zijn met de klanten, producten en diensten. Zoals het hoort. In dat werk ligt tenslotte het ondernemersplezier. Wil je eens testen hoe ‘Nachtgasten’ proof jouw team is? Dan vinden we het leuk als je contact met ons opneemt. We beloven je dat het spannend wordt!

Tot slot nog een tip: om alvast in de stemming te komen, is het natuurlijk een goed idee om met het hele team naar Nachtgasten te gaan.

Irene Koel

foto: Edwin van Eis