Ik ga op reis en neem mee.

Ik ben niet zo’n geplande en georganiseerde inpakker. Dat gaat meestal goed, soms ook niet. Dan sta je ineens tijdens een wandelweekend op een berg in Zwitserland in een rood jurkje met bergschoenen. Terwijl de rest van de groep in volledig door-gestylede Northface-outfit heel sportief oogt. Het was gewoon te warm voor de meegebrachte thermo-slecht-weer lange broek en trui en dat ene jurkje was bij toeval in de tas terechtgekomen. Op zich niets mis mee en je geeft je reisgezelschap in ieder geval jaren plezier aan de herinnering. Helaas hebben zij de foto’s nog.

Ondernemen in deze transformatietijd is ook een beetje op reis gaan zonder een hele strakke inpak-lijst. We weten gewoon niet wat we zoal gaan tegenkomen en wat we dus nodig hebben. Als er al een tomtom zou zijn op deze reis, zou die vaak zeggen ‘probeer om te draaien’. Doodeenvoudig omdat er nog geen wegen zijn en de tomtom het dus ook niet weet. Wat helpt wel en is nodig? Het is belangrijk om met je persoonlijke interne “wifi” vol bereik te hebben: alle streepjes moeten zichtbaar zijn. Want dat betekent dat je met je intuïtie in goede verbinding staat met al je eigenschappen en talenten. Zowel van jezelf als dat van je team en netwerk.

Om die verbinding met je eigen wifi goed te krijgen, helpt ontspanning en vooral lekker lummelen. Ik hoop dat je in deze vakantieperiode daar bewust de tijd voor neemt! Het nieuwe leiderschap wat wordt gevraagd, begint bij het nemen van leiderschap over je eigen leven. En daar hoort ontspanning bij. Of je nou wel of niet op vakantie gaat: maak in deze zomertijd genoeg ruimte om te mijmeren en lummelen.

Je neemt zo afstand en je kijkt vanuit een andere context weer eens even terug en vooruit. Dat overzicht geeft inspiratie om niet zozeer veel te blijven doen, maar vooral dat wàt er gedaan moet worden zo goed mogelijk te gaan doen. De ontspanning vergroot ook je flexibiliteit en veerkracht. Flexibiliteit, veerkracht en de oplossingsgerichtheid die daaruit volgt, is waar iedereen de komende tijd ruimschoots op wordt uitgedaagd. Dus ontspanning is gewoon onderdeel van het harde werken. Trouwens niet alleen door vakantie, maar de echte toppers weten dat goed in te vlechten in het dagelijkse werk. In topsport kennen ze het al lang: “train hard, rest hard”.

Ik heb tijdens zo’n lummelmoment ook vaak een Mieke Telkamp “waarheen, waarvoor”-gevoel. Een herijking van je eigen ‘why, how, what’ gecombineerd met die van het bedrijf. Weer even goed om dat zuiver met jezelf af te stemmen. Als je weet waarom je wat doet en het klopt, krijgt het weer zin. Als de echte ontspanning dan komt, vaak in de tweede week, dan gaat het nog meer stromen. Alle wifi-streepjes zijn er weer. Je krijgt ideeën: op welke reisavontuur ga je jouw plan, het bedrijf, het team begeleiden? Misschien een goed idee om dit bij terugkomst van de vakantie met elkaar te bespreken: wat heb je meegenomen op reis, wat ben je tegengekomen en, nog belangrijker, wat laat je achter? Waar gaan we mee stoppen? Het volgende kwartaal wordt immers veeleisend genoeg, dus liever een paar dingen heel goed doen dan veel half-half. Voor de flexibiliteit en veerkracht is het handig en belangrijk om niet veel bagage mee te torsen. In het ergste geval sta je in een rood jurkje op een berg. Nou èn?

Wil je een waardevol, lekker luchtig leesbaar, heel ontspannen vakantieboekje over het inspireren van het team? Dan kan ik het verhaal van Indiaan Andy Longclaw van harte aanbevelen. In dit verhaal vertelt hij over hoe je bezieling brengt in je team. Geïnspireerd door de natuur, kijkend naar de drijfveren en werkwijzen van eekhoorns, bevers en ganzen en hoe dat je bedrijf succesvol kan maken. Het is geschreven door Ken Blanchard en heeft als titel Gung Ho!

Het team van Unburden wenst je een heerlijke ontspannende augustus. Mocht je na de vakantie die opgedane ideeën en plannen eens goed tegen het licht willen houden (om ze ook concreet uit te gaan voeren), wil je tips hoe je je eigen wifi op vol bereik houdt of moet je bagage eens goed gecheckt worden onder het motto ‘Wat heb je nu ècht nodig op je reis?’; dan weet je ons te vinden!

Irene Koel