De cloud: een wazig mysterie?

Volgens onderzoeksbureaus zoals Gartner zit cloud computing sinds 2009 in de lift. Anno 2016 maken we, bewust of onbewust, bijna allemaal dagelijks gebruik van cloud diensten. Maar wat is de cloud nu precies, is het wel veilig genoeg en spenderen we onze euro’s wel verstandig?

De cloud is niets anders dan een netwerk van gedeelde computers waarop diensten draaien die veelal tegen een maandelijkse betaling worden afgenomen. Meestal heeft men het dan over servers die via het internet beschikbaar worden gesteld. Praktische voorbeelden zijn online boekhouden, online e-mail, online bestanden of een online back-up.

Over waar de term “cloud” nu precies vandaan komt is men verdeeld. Sommigen zeggen dat het uit de informatica komt waarbij grote, decentrale computernetwerken in een schema worden aangeduid als een wolk. Hierin schuilt tevens een metafoor: voor de eindgebruiker zijn de netwerkcomponenten waarop de cloud diensten draaien niet zichtbaar, alsof het door een wolk wordt verduisterd.

Vanwege dit obscure karakter wordt de cloud vaak bestempeld als onveilig, en soms ook niet geheel onterecht. Hackers hebben vrij spel en boeken af en toe een succes. Daarbij weet men vaak niet waar de data wordt opgeslagen en wie er allemaal toegang toe heeft. Voorwaarden worden door de meesten klakkeloos geaccepteerd en achteraf blijken we “slachtoffer” te zijn geworden van big data analyses.

Moeten we ons nu zorgen maken?
Ja en nee. De cloud zal de komende jaren alleen maar groter worden en de adoptie eveneens. Dit betekent ook dat de toepassingen volwassener gaan worden. En er zijn gelukkig al een paar Adam’s en Eva’s onder ons zoals Google en Microsoft. Bovendien zitten er nu al voordelen aan cloud computing.

Het stenen tijdperk van capital expense, waarbij men veel geld uitgaf aan nieuwe servers, de installatie en het onderhoud ervan, is verruild voor operational expense: de cloud. We hebben niet meer te maken met diepte-investeringen en we betalen maandelijks alleen voor wat we nodig hebben. We bezitten nauwelijks nog lokale hardware, wat storingen minimaliseert. Onderhoud wordt voor ons automatisch gedaan. De prestaties zijn hoog, de software is altijd up-to-date en we delen het voordeel van volume afname. Samenwerken gaat beter dan ooit tevoren omdat we apparaat- en locatieonafhankelijk kunnen werken.

De cloud is dus een verstandige keuze op het gebied van gemak, veiligheid en kosten. Laat je vooral goed adviseren en neem de moeite om de voorwaarden eens goed door te lezen.

Dennis Hofman